Ølbrygning – det nye sorte

18 april 2022 Lotte Hindsberg

advertorial

De seneste par år er det blevet mere og mere populært at brygge sin egen øl, og det er samtidig blevet nemt at komme igang. Du kan starte med at købe et startskit, som har alt hvad du har brug for at komme igang med at brygge din egen øl. Du kan også vælge at lære ølbrygning ved at tage på et ølkursus.

Det er et hyggeligt kursus, der tager en 4-5 timer og du vil have mulighed for at smage på flere slags øl og få lidt god mad ved siden af. Den øl du brygger får du som udgangspunkt med hjem, så husk at sørge for hjemtransport. Der findes også mange gode bøger og et utal af YouTube videoer.

ølbrygning

Ølbrygning op igennem tiderne

At brygge sin egen øl, har i over 5000 år være normen. Det er kun i få år været almindeligt at købe øl. Det har op igennem tiderne været kvinder der har brygget øl og de har været højt respekteret for deres kunnen. I oldtiden kiggede man på kvinder, der både kunne føde børn og brygge øl med stor respekt.

I Danmark blev de første bryggerlaug stiftet i København i 1515. Det var fordi at mændende havde fundet ud af at der var penge at tjene på at brygge øl. På landet forsatte kvinderne med at brygge huset øl og enhver ung kvinde, der ønskede at blive gift viste hvordan ølbryggeri foregik.

Danmark har det ældste bevis på ølbrygning. Egtvedpigen havde ved siden af sig rester af øl. Det er det ældste bevis på ølbrygning i Nordeuropa. På verdensplan har man kendt til øl i 8-10.000 år. Der er stor forskel på hvordan man brygger øl i Skandinavien og f.eks. i Tyskland. Øllet i Skandinavien er lys og let, hvorimod i Tyskland er den mørk og stærk. 

Flere nyheder